Op gang brengen van wisselwerking tussen mensen en hun omgeving
In dit programma krijg je aangereikt hoe je mensen empathisch helpt. Je gaat herkennen hoe degene die je helpt in de wereld staat, wat van betekenis is voor die persoon en hoe het tot stand komt. Ook de omgeving wil je doorgronden: waar nodigt die toe uit en hoe slaat dat neer in het gedrag dat je waarneemt? Het is voor jezelf vanzelfsprekend dat je je ook bewust bent van je eigen oriëntatie, hoe je waarneemt en oordeelt en wat dat met je doet.
De eerste zes maanden worden besteed aan het Sezen-referentiestelsel. Je doet ervaringen op met wisselwerking in verschillende omgevingen en gaat herkennen hoe iedereen daar, inclusief jezelf, mee omgaat. Het referentiestelsel helpt om waarnemingen te verwoorden die je eerder geen gewicht gaf en daarover te kunnen praten. Je sluit hiervoor aan bij het programma Gevoel voor realiteit waar je ook deelnemers kunt aantreffen die Verantwoord leiderschap volgen.
De tweede helft van het programma draait om ervaringen in je werkomgeving en wat je nodig hebt om van mensen in hun eigen context uit te kunnen gaan. Je oefent play, een manier van doen waarin je in wisselwerking bent met degene die je helpt. Al doende zoek je uit hoe degenen die je helpt zo goed en zo snel mogelijk zonder jou volgende stappen kunnen zetten. Je bespreekt met je leidinggevende wat je doet en hoe het gaat, zodat die in staat is mee te denken en te evalueren.
Je krijgt in dit tweede deel begeleiding, deels on the job. Je bent bezig met praktische oefeningen en vragen die je deels ook oefent en evalueert in de groep met wie je in het begin van het programma optrok.
Voor wie
Deelnemers aan dit programma zijn afkomstig uit dienstverlenende organisaties: zoals ambtenaren, beleidsadviseurs, operationeel leidinggevenden, welzijnswerkers, docenten, intern begeleiders, mediators, politieagenten, coaches, huisartsen, zorgcoördinatoren. Je bent operationeel leidinggevende of staat op het punt dat te worden.
AIs dit programma de richting geeft die je zoekt, dan bekijken we bij de intake hoe dit aansluit bij hoe je nu al praktisch bezig bent.
Wat bijzonder is aan dit programma
In mens-en-contextgedreven werken en leidinggeven draait het om wisselwerking tussen mensen en hun omgeving, en proberen die weer op gang te brengen waaruit positieve mogelijkheden kunnen groeien. Het wordt door psychologen geduid als systeembenadering.
Het bijzondere van dit programma is dat we aan die systeembenadering vormen van betekenisgeving en pragmatisme toevoegen. Die komen in wisselwerking tot stand en zijn bepalend voor de vraag of die in de omgeving waarin iemand met diens mogelijkheden verblijft ziekmakend, helend of helpend zijn.
Het resultaat is dat je je eigen werksituatie ook op die manier kunt diagnosticeren. Je verzet je niet tegen hindernissen in de organisatie waarin je werkt. Je laat zien wat er anders en beter kan. Je blijft beschrijven wat er gebeurt: komen er gewenste evoluties op gang, verdwijnen ongewenste situaties? Het voelt als gezond verstand, is vernieuwend en inspirerend. Je merkt wie er om je heen meer of minder tijd nodig heeft om bij deze manier van werken aan te sluiten.
Wat je ermee kunt
Mens-en-contextgedreven-werken en leidinggeven biedt een werkwijze waarmee je mensen structureel verder kunt helpen, omdat je hun ontwikkeling volgt, een relatie opbouwt waarin betrokkenheid kan ontstaan die nodig is om waar te nemen wat de invloed is van de context en jouw interventies.
Het gaat gepaard met omkeringen: de systemen en protocollen die jou eerder tot een niet-helpende houding dwongen, ga je alleen nog gebruiken voor zover ze daadwerkelijk helpen. Dat kan problemen geven met ondersteuners en de leiding in je organisatie; je neemt ze mee op het pad dat ze er zijn om jou met hun systemen te ondersteunen en daarmee degene die je helpt. Je kunt dat onder woorden brengen, om waar nodig de definitie van de situatie te veranderen.
De effectiviteit van deze manier van werken in dienstverlenende sectoren is onovertroffen, wat ook financieel gunstig is voor de organisatie die jouw inzet betaalt. Om over de resultaten voor degenen die je helpt maar te zwijgen.
Praktische informatie: intake, tijdsbeslag, doorlooptijd en prijs
Tijdens het intakegesprek bespreken we hoe je in het leven staat en wat jouw ambities zijn, en hoe dit programma daaraan bijdraagt. We bespreken de opbouw, welke omgeving voor het tweede deel van het programma in aanmerking komt om in aan de slag te gaan, wat je tijdens het programma mag verwachten en wat er van je verwacht wordt.
Boeken die stichting Sezen en Bascole hebben uitgebracht worden gebruikt als gids en naslagwerk. Van deelnemers wordt verwacht dat ze voorafgaand aan dit programma het eerste deel van het boek Realiteit en werkelijkheid lezen.
De effectiviteit van dit programma leunt op je eigen aandacht en inspanning om dagelijks (op je werk en privé) met waarnemen bezig te zijn en de inzichten die je daaruit opdoet probeert te verwoorden in gesprekken met anderen.
Tijdsbeslag en doorlooptijd
Het tijdsbeslag is 26 dagen waarvan 9 met avondprogramma’s en overnachtingen (61 dagdelen). Plus de tijd die je nodig hebt voor oefeningen, opdrachten en leeswerk. In het tweede deel ben je bezig in je eigen omgeving en is begeleiding stand-by.
De totale doorlooptijd van dit programma is ongeveer een jaar.
Prijs
De totaalprijs van dit programma is € 11.500,- exclusief BTW.
Opbouw van het programma
Opbouw van het eerste deel: Ervarings-leerprogramma en aanreiken Sezen-referentiestelsel
Blok 1: Drie aaneengesloten dagen, start met een avondprogramma
Evaluatiedag en bespreking huiswerk
Blok 2: Drie aaneengesloten dagen met twee avondprogramma’s
Evaluatiedag en bespreking huiswerk
Blok 3: Drie aaneengesloten dagen met twee avondprogramma’s
Evaluatiedag en bespreking huiswerk
Blok 4: Drie aaneengesloten dagen met twee avondprogramma’s
Evaluatiedag, bespreking huiswerk en opsplitsing groep
Tussen de blokken zit steeds vier tot zes weken, waar een evaluatiedag in gepland wordt.
Aan dit eerste deel doen maximaal 10 deelnemers mee. We vragen volledige aanwezigheid op de 16 geplande dagen in het datumschema.
Opbouw van het tweede deel: Gebruik van het Sezen-referentiestelsel bij mens-en-contextgedreven werken en leidinggeven
Dit deel start na de vierde evaluatiedag. Met behulp van het Sezen-referentiestelsel ga je indrukken en waarnemingen onder woorden brengen, je kunt met anderen over werkwijzen communiceren en je zult over elke (werk)omgeving tot een oordeel komen over wat daar, met welke mensen, mogelijk is. Je gaat je eigen oriëntatie en die van anderen herkennen, breidt je gedragsrepertoire gaandeweg uit. Wat ga je daarmee doen?
In dit deel van het programma start je de mens-en-contextgedreven werkwijze in de door jou gekozen omgeving op. Begeleiding is stand-by voor spannende of moeilijke momenten, en in situaties waar je hulp nodig hebt als je interventie-ruimte beperkt raakt. Gaandeweg zullen bepaalde onderwerpen en situaties je bezighouden, waar we apart de tijd voor nemen. Elke maand wordt geëvalueerd en voortgebouwd op wat geleerd en beleefd wordt.
Vragen, meer informatie en aanmelden
Heb je interesse in dit programma of heb je een specifieke vraag? Het team van Sezen Academy helpt je via mail of telefonisch 0343-595802 graag verder.