Ontwikkelen van gevoel voor realiteit

Vanaf de eerste dag is betekenisgeving de verbinding naar het hart. Je leert je te kunnen verplaatsen in een ander om zo conflict te vermijden of te verzachten. Betekenisgeving heeft zeker raakvlakken met integratie. Buitenlanders die in Nederland aankomen nemen eigen cultuurkenmerken mee. Het nieuwe cultuur-gereedschap ontbreekt, terwijl iedereen hier in Nederland op zoek is naar houvast. Dat is wat Sezen Academy kan geven.

Dogan Yavuz

Lees ervaringen van deelnemers

Deze leergang is geschikt voor mensen die vanuit de realiteit met de toekomst bezig willen zijn.

Het bijzondere van deze tijd is, dat mensen meer dan ooit in staat zijn om hun leven naar eigen inzicht in te richten en dat alle moderne technologie daar enorm bij helpt. Tegelijkertijd is er een toestand ontstaan waarbij mensen zo van zichzelf en hun werkelijkheid uitgaan dat ze geen oog meer hebben voor anderen en hun omgeving. De leefbaarheid op aarde is aangetast en organisaties voeren rigide rationele stelsels in, die vanuit een ordening mensen ruimte ontnemen om te doen wat zij in realiteit van betekenis vinden en waar ze energie van krijgen. Er is een steeds groter wordende groep jonge mensen die op zoek zijn naar toekomstperspectief en die ook maatschappelijk iets willen betekenen. En er is een groeiende groep kwetsbare mensen waarvan zelfredzaamheid wordt gevraagd, terwijl ze dat niet kunnen en hulp nodig hebben. Juist mensen met specifieke kwaliteiten in evolutionaire- en sociale vormen van betekenisgeving passen daar soms zeer goed bij.

Deze fundamentele leergang van Sezen Academy heeft een kern van ervaringsleren waarin patronen in betekenisgeving als referentie worden aangereikt, zodat ze in je oordeelsvorming beschikbaar komen. Dat klinkt misschien vaag, zweverig of complex maar het is heel praktisch. Je doorloopt in deze leergang een intensief ervaringsprogramma om nieuw perspectief te ontwikkelen voor jezelf en anderen. Het curriculum is erop gericht om je mogelijkheden te vergroten, zodat je daar de rest van je leven profijt van hebt. Het programma is zo ontwikkeld dat je alle vormen van betekenisgeving intensief ervaart en je ook merkt waarin jij je eigen voorkeur hebt gekregen en waarin juist niet. Dat is niet altijd comfortabel maar wel zeer effectief. Het effect is dat je bewust je eigen patronen kunt herkennen en daarin ook met het onder- en overontwikkelde deel van je eigen manier van kijken en doen aan de slag gaat. Je ontwikkelde voorkeuren verdwijnen niet maar je kunt meer betekenis toevoegen aan alles om je heen en stelt je oordeel uit.

Je gaat de gouden- en ook de zwarte randen herkennen van iedere vorm, hoe ze als patronen in oriëntaties van mensen tot uiting komen, hoe omstandigheden uitnodigen tot specifieke betekenisgeving en hoe dat in wisselwerking gedrag beïnvloedt. Je gaat herkennen of wat iemand zegt te willen bereiken of als doel formuleert ook past bij wat in realiteit gebeurt. Je begrijpt welke oriëntaties passen of juist een mismatch opleveren met een omgeving waarin mensen leven en werken. Je doorziet hoe mensen bij een mismatch juist zelf aan de slag kunnen of dat het zit in de wisselwerking met omgevingen waarin het gedrag wordt uitgenodigd dat je waarneemt.

En er komen nieuwe perspectieven op, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen, het milieu en allerlei maatschappelijke vraagstukken. Je bent in staat de patronen in betekenisgeving van mensen uit andere culturen uit te lezen en kan beter met mensen met andere oriëntaties omgaan. Je herkent een mismatch als een signaal voor perspectiefontwikkeling, verandering en vernieuwing. Je verbreedt in je oordeelsvermogen, ontwikkelt overzicht, je gaat bewuster leven en werken en je bent een bron van inspiratie in je omgeving.

Heeft u interesse in deze leergang of een specifieke vraag? Het team van Sezen Academy helpt u via mail of telefonisch 0343-595802 graag verder.

Programma overzicht

We beginnen met een blok van drie losse dagen waarbij je patronen van betekenisgeving bewust kunt gaan waarnemen en je ze als referentie beschikbaar krijgen.

In 4 blokken van 3 dagen word je daarna in omgevingen gedompeld, waarin steeds een andere vorm van betekenisgeving domineert. Je ontdekt welke omgevingen uitnodigen tot handelen en waar spanning ontstaat of juist energie opborrelt. Je gaat voorkeuren en vanzelfsprekendheden herkennen bij jezelf en bij anderen in de groep. Docenten zijn geselecteerd op het kunnen aanreiken van specifieke patronen van betekenisgeving voor ieder blok. Je hoort, ziet, voelt, beleeft en ontdekt de verschillende patronen in betekenisgeving.

Na de ervaringsblokken ga je in op de praktische kant van betekenisgeving in jouw leven en leefomgeving.

Praktische informatie
Prijs € 11.040,- ex. btw
Reis- en verblijfkosten € 3.000,- ex. btw
Maximum aantal deelnemers 10
Duur 21 dagen (48 dagdelen) met avondprogramma’s en overnachtingen
Doorlooptijd 7 – 9 maanden
Aanmelden

  Aanhef* MevrouwDe heer

  Naam*

  Email*

  Telefoonummer*

  Adres*

  Opmerkingen

  Deze leergang wordt ingepland bij interesse vanaf 6 personen of meer.

  Door op verzenden te drukken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.

  Bestel de brochure

   Aanhef*
   MevrouwDe heer

   Naam*

   Email*

   Telefoonummer*

   Adres*

   Opmerkingen

   Door op verzenden te drukken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.